A fejlécet Gina készítette, akinek ezúton is hatalmas köszönet :)

2012. július 4., szerda

82. Gyereknéző



„A gyerekek olyanok, mint az angyalok (...). Mert mi más lenne az angyal, ha nem az Isten gyermeke?”


-         Ébresztő szépség – kezdi el puszilgatni Niko a nyakam gyengéden. Én viszont olyan fáradtnak érzem magam, mint még talán soha.
-         Hagyjál – húzom a fejemre a takarót, mire halk, rekedt nevetés hangzik fel. Tompa még minden. Főleg a fejem és a testem. Egyszerűen semmim nem tudom működésre bírni és ha őszinte akarok lenni nem is akarok működni. Még egy darabig nem. Még egy kicsikét aludni szeretnék, de persze Niko erről nem így gondolkodik. Hideg kúszik a meleg paplan alá, megborzongatva a testem. A mellettem lévő meg addig fészkelődik, míg be nem kerül ő is mellém a takaró alá, elszívva az oxigént.
-         Ébredj fel gyönyörűségem – noszogat, a hátam a mutatóujjával simogatva.
-         Nem akarok – fúrom a fejem a párnába hisztisen, de megint csak kinevet.
-         Gyerünk Kulta, ébresztő – puszilgatja meg a vállam.
-         Nem adod fel ugye? – Dünnyögöm a párnába.
-         Nem, nem szokásom. Amúgy is egész nap aludtál, ideje felkelni és kinyitni azokat a csodaszép szemeidet, majd a csinos kis popsid eltolhatnád a fürdőbe egy gyors zuhanyra és összekaphatnád magad, mert dolgunk van – suttogja a nyakamba, mire felé fordulok.
-         Dolgunk? – Nyitom ki résnyire az egyik szemem, így megláthatom milyen széles mosoly terül szét az arcán.
-         Ühüm – csókol szájon. – Uhh... Egy fogmosás se ártana – kuncog fel, mire grimaszolni kezdek.
-         Tudod ki kel ki így az ágyból. Lehetnél kedvesebb is kora reggel – motyogom és elfordulok tőle azzal a szándékkal, hogy visszaalszom.
-         Kora reggel? – Kezd el prüszkölni a röhögéstől. – Kulta, délután négy van és meg vagyunk hívva vacsorára, plusz be akarok nézni Aleksihez. Amúgy se láttad még a babát. Olyan gyönyörű az a kis csaj – kezd el áradozni, de én leragadtam ott, hogy fel kéne kelnem. Szerinte…
-         Időeltolódásról, a repülőút és az azt követő egész éjszakás ágytorna fáradalmairól hallottál már? – Fészkelem magam a karjai közé.
-         Igen – csókol a nyakamba. – De akkor is ki kell bújnod innen mielőtt erőszakhoz folyamodom – suttog tovább, de hallom a hangján is, hogy mosolyog.
-         Képes lennél bántani? – Húzom össze magam, mintha félnék, de az én arcomra is kiül egy bugyuta vigyor.
-         Hajaj – bólint mögöttem feküdve, az ujjaival a derekam vonalán zongorázva. – Simán elfenekellek. De ahelyett, hogy itt vitatkozol és makacskodsz velem már ki is bújhattál volna régen a paplan alól és beleférne még egy menet a zuhany alatt – nyom egy gyors csókot a tarkómra, miután kisöprögette onnan a kósza hajszálakat.
-         Csak még egy kicsit – nyafogok, ismét szembefordulva vele, amikor is feltűnik, hogy teljesen fel van öltözve. Megint kinyitom a szemem, mert a tapintásomban nem bízok. Farmer és a kedvenc V-kivágású pulcsija, amiben olyan dögös…- te miért vagy harci díszben? – Nézek rá kérdőn, mire hangosan felnevet.
-         Azért bogaram, mert én már voltam egy fotózáson, a stúdióban és egy rádióinterjún is túl vagyok. Valakinek dolgoznia is kell ám, míg mások csendesen alukálnak  - kacsint rám.
-         Gonosz vagy – bújok a mellkasához ő meg átölel és egy pár percig csendben marad. Hagyja, hogy hallgassam a szíve dobbanásait és szépen lassan magamhoz térjek. Aztán már magamtól kezdek el nyújtózkodni, ő meg az ágyon, a könyökére támaszkodva figyel és mosolyog. Már meg se kérdezem mitől vág ilyen elégedett képet. Talán, mert fel tudott kelteni. Viszont az is lehet, hogy egészen más oka van a dolognak. Sosem fogok tudni kiigazodni rajta, de azt hiszem nem is akarok. Egy szál semmiben indulok el a fürdő felé, hogy a testem is életre keltsem egy kicsit, a frissítő zuhany segítségével, de persze ez sem megy simán. Amint a talpam a földet éri elkapja a csuklóm és finoman megránt, de éppen elég erősen ahhoz, hogy a hátam a mellkasának csapódjon.
-         Pompás – puszil bele a csuklóm belső felébe, miközben végigsimít a karkötőn, amit tőle kaptam. Az ujjai lazán megérintik az ujjamon lévő gyűrűt is, majd egy újabb puszi után, utamra enged.

Már lélekben felkészültem arra, hogy két órás készülődés veszi kezdetét, de amikor tíz perc múlva frissen, egy szál törölközőben kijön a fürdőből megdöbbenek.
-         Hova is megyünk vacsizni? – Tűnik el a szekrényben derékig, majd egy fekete csipkés melltartó landol az ágyon, amit egy ugyan olyan francia bugyi követet.
-         Hát ha ilyen cuccokkal dobálózol, lehet sehová – nyelek nagyot, mire azonnal kinevet.
-         Most komolyan, hova megyünk? Könyörgöm ne valami puccos étterembe, nincs kedvem kiöltözni – néz rám kérlelően, miközben belebújik a fehérneműjébe én meg nyálcsorgatva figyelem, hogy a tejfehér selymes bőrt, hogyan teszi még csábítóbbá az ébenfekete csipke.
-         Az egyik barátom kíváncsi rád, szóval elég, ha felveszel egy farmert és egy pólót – mosolygok rá, mire teszi is amit kérek. Nem válogat, nem nyávog, csak az első keze ügyébe akadó cuccba belebújik, mégis olyan eszméletlenül néz ki egy egyszerű farmerben és egy szűk fekete pólóban is, mint senki más a földön.
Kézen fogva sétálunk el Aleksi lakásáig, bármennyire is nem a szomszédba lakik. Úgy érzem kell ez a kis idő kettesben, csak úgy együtt andalogva. Nem igazán beszélgetünk inkább csak megmutatom neki, miért is vagyok szerelmes Helsinkibe.
A babasírás már a folyosón hallatszik, ami mosolyt csal az arcomra. Aira tutira megizzasztja a szüleit. Lia kicsit ijedten pislog rám, mikor kopogni kezdek, de amint találkozik a pillantásunk az a kis kétségbeesett ránc a homlokán azonnal kisimul.
- Még nincs foga, nem harap – súgom a fülébe, mire halk kuncogás szakad fel belőle.
- Nem vagy normális – csóválja meg a fejét. Szívem szerint megcsókolnám, de kinyílik az ajtó és egy rémült Aleksivel találom szembe magam, akinek a kezében ott üvölt a tünemény.
- Huh van hangja. Lehet énekes lesz és nem gitáros? – Nevetek, Liát magam előtt beterelgetve a lakásba, aki két puszit nyom a karikás szemű barátom arcára.
- Nem tudom mi a baja és persze Katja ilyenkor nincs itthon – simogatja Aleksi a kis csaj hátát. – Te nő vagy, fogd meg biztos az a baja – nyújtja Lia felé, aki rémülten pislog, az üvöltő csecsemőre.
- Én aztán meg nem fogom – tiltakozik rögtön, mire elmosolyodom.
- Ide vele – nyúlok érte, amint lerúgtam a cipőm és a kabátom. – Anya mit szokott csinálni? Hmm? – Kezdek el kérdezősködni, bár válaszra nem számítok, inkább sétálgatok, azt hiszem mikor Oli kicsi volt anyu ezt csinálta. És dúdolt nekünk… Abból nem lehet baj. Eszembe jut egy régi vontatott dallam és halkan elkezdek énekelni. A módszer pedig be is válik. Aira szépen lassan már nem üvölt hanem csak nyafog, aztán egy idő után a nyafogás is halk szuszogássá szelídül.
- Megrontod a lányom – néz rám Aleksi fáradtan vigyorogva, de nem figyelek rá. Most babázok és kész. Valahogy teljesen lenyugszom attól, hogy érzem a pici meleg testet az enyémen. És az illata. Valami mennyei. Olyan finom babaszaga van, amit ha megérez az ember azonnal kikapcsolódik az agya és hülye vigyor ül ki a fejére. Elönt valami belső béke, valami megmagyarázhatatlan nyugalom. Hiába nem az én lányom, egyszerűen imádom.
- Nagyon szép vagy hallod-e? – Lép mellénk Lia vigyorogva, a pici arcot tanulmányozva. Olyan puhán érinti meg a fejét, mintha attól félne, hogy kárt tehet benne. Nem nevetem ki érte én is rettegtem először attól, hogy valami baja lesz attól ha megfogom.
- Biztos nem fogod meg? – Kérdezem tőle halkan, mire rám emeli a tekintetét.
- Nem, nálad azt hiszem elég jól érzi magát – mosolyog el és finom puszit nyom a szám sarkába, aztán beszélgetni kezd Aleksivel, aki nagyot sóhajt, miközben a halántékát masszírozza.
- Végre csend van – néz rám hálásan, mire ezer wattos vigyor terül szét az arcomon.
- Szarul nézel ki – ülök le én is közéjük.
- Alig aludtam. A hülye légzésfigyelő óránként besípolt, mi meg frászt kaptunk tőle, de kiderült, hogy nincs semmi baja csak az a kütyü szórakozott velünk – néz olyan gyengédséggel a szemében Airara, ahogy csak egy apa képes nézni a gyerekére.
- Katja merre van? – Néz körbe Lia, mire Aleksi megint elmosolyodik.
- Fodrásznál, kozmetikusnál és még egy kávét is bedob az egyik barátnőjével. Ő is kifáradt és azt mondta, hogy ráfér a tatarozás – kuncog fel. – Bár nem tudom. Szerintem most is gyönyörű – lágyul el ismét a tekintete.
- Mint a kamaszok – forgatom meg a szemem, de a vigyort nem tudom letörölni a képemről.
- Bocs, hogy szerelmes vagyok a feleségembe – legyint tarkón, miközben a konyhába caflat három üveg sörért.
- Hé, tudod ki fogja máskor elaltatni a kis csajt – kiabálok utána.
- Majd az anyukája vagy én – vágja magát vízszintesbe, amint visszatért. Csukott szemmel próbál beletalálni a szájába, az üveggel és valahogy nem vagyok meglepve azon, hogy sikerül neki. Szarul néz ki, a szemei karikásak, az arca nyúzott, de mégis ragyog és egy bárgyú mosoly mindig a szájába sarkában játszik. Ilyen lenne apának lenni? Vajon mit tudhat a karomban szunyókáló csöppség?
- Milyen érzés? – Bukik ki belőlem a kérdés. Szerencsére nem kell magyarázni neki mire gondolok.
- Fantasztikus és fárasztó. Néha azért szívesen lepasszolnám pár órára, de nem tudom elmagyarázni. Majd megérted – kacsint rám vigyorogva.
- Elviszem – kapom fel a fejem, mert új terv születik a fejemben.
- Mi? – Néz rám Lia rémülten.
- Tessék? – Pattannak fel Aleksi szemei is.
- Vacsizni megyünk Bohoz, múltkor azt mondta gyereket akar, hát most kipróbálhatja milyen – nézek rá önelégülten. Néha tényleg lenyűgöz a zsenialitásom.
- Sosem bíznám Bora a lányom. Sőt, nemhogy a lányom, a páfrányom se – mutat a szekrény tetején lévő növényre.
- Nem is Bora kell bízni hanem rám meg Liára. Elleszünk vele és vacsi után visszahozzuk. Mi baja lehet pár óra alatt? Legalább te is pihensz és Katja se babasírásra ér haza. Nem lesz semmi baj – magyarázom lelkesen.
- Niko, ez nem hiszem, hogy jó ötlet – csóválja meg a fejét Lia. – Nem értünk a babákhoz egy kicsit sem és igen, nagyon édes meg minden, de mi van ha felkel? Vagy éhes lesz? Vagy tisztába kell tenni? Vagy bármi más baja lesz – akadékoskodik.
- Gondolom Katja hagyott itt enni, elvisszük és megetetjük a cumisüvegből. Viszünk pelenkát és tisztába rakjuk. Nem lehet olyan nehéz – vonok vállat óvatosan, hogy fel ne ébresszem.
­- Te csak azt hiszed barátom. Szerinted a semmiért nézek ki így? – Bök a képére Aleksi is.
-         Jaj most mit izéltek? Felnőtt férfi vagyok, elbírok egy három hónapos kis csajjal – szegem fel az állam.
-         Niko, Aira nem egy játékbaba – sóhajt Lia nagyot.
-         Feltűnt – nyújtom ki a nyelvem, amire egy szemforgatással válaszol.
-         Pia is ott lesz? – Kérdezi Aleksi, bennem pedig felcsillan a remény. Hajlik a dologra.
-         Igen – bólintok lelkesen.
-         Na jó, de ha bármi van azonnal hívsz és vigyázol rá mint a szemed fényére és… - adja be a derekát Aleksi, mire Lia még inkább elsápad, én viszont még lelkesebb leszek.
-         Oké apuci, vigyázok rá, mintha a sajátom lenne. Tudod, hogy imádom – vigyorgok, kiélvezve a győzelmem minden egyes pillanatát.
-         Kocsival kell mennetek, nem akarom, hogy megfázzon vagy összeszedjen valamit a buszon vagy a taxiban – áll fel Aleksi.
-         De nekem nincs jogsim – szontyolodok el.
-         Azt tudom, de Liának van – kacsint a szépségemre, miközben egy táskába kezdi pakolni Aira cuccait és közben vagy ezer tanáccsal lát el.
Már a kocsinál állunk, Aira még mindig nagyban szunyókál, Aleksi pedig sopánkodni kezd.
-         Mehetünk apuci? – Nézek Aleksire mosolyogva.
-         Talán még se olyan jó ötlet – néz a hátsó ülésen lévő babahordózóban szunyókáló angyalra.
-         Ne aggódj, nem lesz gáz. Vigyázok rá esküszöm – paskolom meg a vállát, mire Lia nagyot sóhajt, Aleksi pedig rémeket kezd látni.
-         Vezess nagyon óvatosan oké? És hívjatok ha valami nem oké vagy…
-         Induljunk – szakítom félbe, mire Lia puszit nyom az aggodalmaskodó apuka arcára és bepattan a vezetőülésre, én pedig mellé huppanok, egy utolsó intés után.
-         Te sík hülye vagy – fakad ki Lia mikor gurulni kezdünk.
-         Hé most mi bajod van? Csak egy kislány – pislogok rá értetlenül.
-         Egy kisbaba, akinek a szülei mellett van a helye. Hogy lehetett Aleksi olyan idióta, hogy ránk bízta? És mi van ha valami baja lesz míg velünk van? Hogy magyarázod meg nekik? Nem is tudjuk mit kell vele csinálni, csak elment az eszed és amilyen erőszakos makacs dög vagy, kiharcoltad, hogy elvihessük. Ráadásul nem is hozzád megyünk hanem vendégségbe és ők nem is tudnak róla, hogy őt is hozzuk – dühöng csendesen.
-         Mitől félsz? Mi baja lehetne? Van nálunk minden, Aleksi mindent elmagyarázott, Bo pedig örülni fog, hogy Aira is velünk van. Pia oda van a gyerekekért, tehát…. Hol is van a probléma? – Tárom szét a karjaim.
-         Ott, hogy két felelőtlen kamaszra bíztak egy csecsemőt – néz rám villámokat szóró szemekkel.
-         Nem vagyok már kamasz – kapom fel a vizet. – Vagy pont ez a baj? Hogy félsz, hogy mi van ha én is akarok majd, de te még nem állsz készen? Ez a bajod? Rettegsz, hogy ha nem adsz nekem két éven belül egy gyereket elhagylak, mert én már igenis vágyok egy családra? Vagy egyáltalán nem is akarsz tőlem egy csöppséget? Mert ha így van akkor azt jobb lenne még most tisztázni és nem húzni egymás idejét feleslegesen – támadok neki, miután sikeresen megint elkapott a harci ideg.
-         Tudod mit? Ha ilyen faszfej módjára viselkedsz, lehet, hogy nem akarok tőled gyereket. Nemhogy most még kilencven évesen se, sőt soha sem – sziszegi, mikor megállunk a piros lámpánál, én meg úgy érzem maga, mintha egy vödör jeges vízzel öntöttek volna nyakon…