A fejlécet Gina készítette, akinek ezúton is hatalmas köszönet :)

2012. május 21., hétfő

76. Szörny a szekrényben, a falon és a föld alatt




„A holtukból feltámadó szörnyeknél sokkal borzalmasabbak, akik a szívünkben laknak.”


-         Szerintem nem kéne őket megvárni – köszörüli meg Mika a torkát, mikor Niko fülig érő vigyorral az arcán visszatér közénk. Őt küldtük, hogy szóljon a gerlepárnak, hogy kész a vacsora, de nekem is van egy sanda gyanúm arra nézve, hogy esélytelen, hogy még ma előbukkanjanak.
-         Együnk – adom ki a parancsot, mire Dorah elénk pakolja a tálat és távozna, ha Niko nem fogná meg gyengéden a csuklóját.
-         Nem eszel velünk Dorah? – kérdezi halkan.
-         Azt nem szabad úgy, hogy önök is itt vannak – ingatja a fejét kedvesen mosolyogva, mire a három fiú rám néz, én meg felállok és kihúzom a mellettem lévő széket.
-         Csüccs – ütögetem meg a helyet magam mellett. – Vedd úgy, hogy csak ketten vagyunk – intem magamhoz, mire sopánkodva bár, de leül mellém. Aztán mindenki vár, csorgó nyállal az ételt bámulva.
-         Szedjetek fiúk – szólok rájuk, de semelyik se mozdul.
-         Dorah a legidősebb, neki kell szednie először – magyarázza Jari, hogy miért is nem mozdulnak.
-         Én nem – tiltakozik rögtön Dorah, mire megelégelem ezt az egész faramuci helyzetet, felállok és én kezdek szedni. Először Dorahnak, majd a fiúknak és legvégül magamnak. – Jó étvágyat – mosolygok rájuk, mire mind rábuknak a vacsorájukra és úgy kanalazzák be, mintha hetek óta nem ettek volna. Csak Dorah viselkedik tisztességes úrinő módjára, mi többiek nem bajlódunk az illemmel. Én törökülésben ülök a székemen, Niko a szabad kezét a térdemen pihenteti, a fiúk teli szájjal magyaráznak és röhögnek valami ócska ezer éves poénon, amit újra és újra elsütnek. Mosolyogva figyelem őket, örülök, hogy jól érzik magukat és én is boldog vagyok, bár ez inkább Nikonak köszönhető. Miután mindenki jól lakott, Jari visszaül a zongora elé, hogy tovább játsszon, míg Mika és Niko leülnek kártyázni egy-egy üveg sör társaságában. Olyanok akár a gyerekek, nevetgélnek, csalással vádolják egymást, én meg figyelem, hogy mennyire önfeledtek.
-         Miért jött New Yorkba kisasszony? – kérdezi Dorah halkan, ezzel más síkra terelve a gondolataimat.
-         Úgy néz ki, hogy Mattnek van még egy lánya – nézek Dorah szemébe, aki döbbenten mered rám és még az edényekről is elfeledkezik hirtelenjében. – Bizony. Miután anyuval különmentek teherbe ejtett valakit, szóval született egy húgom. Jerseyben lakik – magyarázom. Cseppet sem félek attól, hogy Dorah mit fog mondani, sőt fogadni mernék rá, hogy meg se fog szólalni. Ő tipikusan olyan nő, aki nem folyik bele a családi ügyekbe, még akkor sem ha mindig is családtagként tekintettem rá. Most is így van ez. Nem ítélkezik, nem mond semmit és nem is kérdez. Egyszerűen eltörölgeti a tányérokat, majd továbbadja őket nekem, hogy a helyükre pakolhassam őket.
-         Tudja kisasszony – vesz egy mély levegőt. – Az apja nem rossz ember ám. Szereti magát, csak nem tudja jól kifejezni és hát valljuk be ön se könnyíti meg a dolgát soha – néz rám halványan mosolyogva.
-         Nem hiszek abban, hogy szeret – fintorgok. Nem akarok Mattről beszélni. De valahogy Dorahval mindig itt kötünk ki.
-         Én emlékszem még, hogy mikor kislány volt és belázasodott, az apukája repült haza, hogy maga mellett virraszthasson – fogja meg a kezem. – Imádja magát, csak nem tudja, hogyan kéne jó apának lennie – simogatja meg az arcom.
-         Mert ő nem apa – jelentem ki ellentmondást nem tűrő hangon. – Nem nevezheted apának azt, aki a drogokat és a piát választja a gyerekei helyett – sziszegem, bár nem Dorahra vagyok dühös, sokkal inkább Mattre.
-         Meg kéne bocsátania neki, a múltat és a hibákat. Már ezerszer megbánta, higgye el nekem kisasszony és azóta is tiszta, józan és bármit megtenne magáért. Mr. Anders az édesapja és ezt sosem tagadhatja le – kacsint rám. Utálom mikor eljön azzal, hogy mennyire is hasonlítunk egymásra. Nem akarok hasonlítani rá egy picit sem. – Magának is könnyebb lenne, ha nem gyűlölni próbálná, hanem szeretni – nyom egy puszit az arcomra, majd távozik, én meg ott maradok egyedül a konyha kellős közepén. Kiveszek egy szál cigarettát a dobozból és töltök egy pohár bort magamnak. Úgy érzem rám fér. Csak bámulok ki a konyhaablakon, nézem a nyüzsgő várost. Az autók zaja már nem hallatszik fel idáig. Egyedül vagyok a gondolataimmal, senki nem zavarhat meg, még a zongoraszó és a nappaliból átszűrődő izgatott csacsogás sem.
Megbocsátani? Hogyan? Komolyan megtenném, ha valaki megmondaná, hogyan kell lenyelni minden fájdalmat és rossz emléket, amit Matt miatt kellett átélnem. Ha tudnám, hogy hogyan zárjam ki a veszekedések zaját, ha tudnám, hogy kell nem emlékezni arra, hogy az ágy alatt kuporogtam a tenyereim a fülemre tapasztva, mert megint belőve jött haza és anyu megint kiakadt, mert valami sztriptízbárban ülve, Istennek képzelve magát széthullott és magasba szállt, én megtenném. Ha tudnám hogyan kell én esküszöm nem emlékeznék a sós könnyekre amik végigfolytak az arcomon. Ha tudnám, hogyan kell, akkor kizárnám a csipogást a fülemből és eltüntetném a kórházi fertőtlenítő szagát az orromból. Nem emlékeznék többet a hideg csempére, a kihalt folyosóra, anya könnyáztatta arcára, a fehér köpenyes orvosokra, akik fapofával közlekedtek. Ha tudnám hogyan kell nem látnám magam előtt soha többet a fekete hajú copfos zokogó kislányt, aki éjfélkor a lábát lóbálva egy kényelmetlen műanyag széken, a maciját szorongatva azért imádkozott, hogy az apukája meggyógyuljon. Aki nem volt hajlandó aludni, csak az apja ágyán, mert hallani akarta, hogy még dobog a szíve, hogy még él, lélegzik, hogy meleg a teste. Nem volt hajlandó az a kislány moccanni se mellőle, mert imádta az apját, bármit is tett a férfi. Hogyan felejtsem el mindezt? Hogyan bocsássam meg neki, hogy szinte hetente keltem fel anyu kétségbeesett hangjára az éjszaka közepén és nem érdekelt, hogy aludnom kéne, mentem vele oda ahol apa feküdt, nem tudva, hogy még lesz-e alkalmam elmondani neki, hogy mit csináltam az oviba, jó jegyet kaptam-e az iskolába vagy akármi mást, amit úgy éreztem meg kell vele osztanom. Még a válásuk után is anyut hívták, anyu pedig ment, mert szerette és szereti.
Ha valamiért hálás vagyok, hát az-az, hogy a húgomnak ebből nem kellett kivennie a részét. Neki még csupa jó emlékei lehetnek az apjáról, de nekem? Én nem tudom, hogyan csináljam, hisz mikor én gyerek voltam ő vagy zenélt vagy színpadon volt vagy rehabon. Alig van egy-két olyan kép előttem, amikor leül mellém játszani vagy bármi hasonló.
Hát akkor? Hogyan bocsássak meg? Hogyan csináljam? Miért nem mondja meg senki, ha már mindenki ezt hajtogatja nagy okosan? 
Hirtelen két kar tekeredik a derekam köré, mire majdnem felsikítok, de megérzem az illatát és máris elengedem a rossz gondolatokat, hogy rá koncentrálhassak. Rá, aki a levegőben pörget és nevet.
-         Írtunk egy dalt – néz rám izgatottan majd egy szédítő csókban forrunk össze. A lábaim a dereka köré kulcsolom, miközben ő a fenekem alá nyúlva tart.
-         Ügyesek vagytok – simogatom a tarkóját büszkén, miközben ő belépked velem a nappaliba.
-         Ti is kezditek? – nyög fel Mika, mire nevetni kezdünk.
-         Szokj hozzá – nyújtja ki Niko a nyelvét.
-         Ehhez? Először Katja és Aleksi, majd Mad és Yv most meg ti is egymást nyaljátok – fintorog Jari, de a szemei pajkosan csillognak, tudatva, hogy nem kell komolyan venni.


-         Nektek is be kéne csajozni, nem? – vágom hozzájuk nevetve, még mindig a legédesebb terhet tartva, amit valaha is cipeltem.
-         Hülye vagy? Hogy olyan eszetlen idiótákká váljunk mint ti? – bök ránk Mika. – Soha – csóválja a fejét nevetve.
-         Tudod ki fog egy hisztis picsának almát hozni – kacag Jari is, Mire Lia ficánkolni kezd.
-         Hova szöksz? – tartom továbbra is szorosan.
-         Tegyél le, szomjas vagyok és kint hagytuk a borom – nyom egy puszit a számra, mire finoman a földre teszem, ő pedig visszaszökdécsel a konyhába a poharáért, meg az üvegért. Meglepődök mikor nem mellém telepszik le hanem Jari mellé ül le, majd összenéznek és egyszerre játszani kezdenek, olyan összhanggal mintha mindig is ezt csinálták volna. Lenyűgözve figyelem a párosukat és kicsit irigykedek is, mert én sose tudtam megtanulni zongorázni, hiába ruháztam be egyre még az első nagyobb összegből, amit kerestünk. Jari is feladta a tanításom, mondván türelmetlen vagyok és képtelen vagyok külön-külön koncentrálni a kezeimre, így hát el kellett fogadnom, hogy sose lesz belőlem zongorista.
-         Írni kéne rá valami fasza kis szöveget – bökdös meg Mika, a hangjegyeket nézegetve, amiket az előbb vetettünk papírra.
-         Megoldom – kacsintok rá, de aztán ismét Liát kezdem figyelni. Eszméletlen, hogy milyen gyorsan elfogadta még Jari is, aki néha tényleg hajlamos úgy viselkedni, mint egy jégcsap, főleg ha idegenekről van szó.
-         Ne bámuld már – suttogja a szöszink a fülembe, mire elmosolyodom és nagy nehézségek árán elszakítom róla a pillantásom. Ennyi elé is ahhoz, hogy észrevegyem Doraht, aki a folyosón ácsorog és valamit karba font kezekkel figyel. Némán állok fel és lépkedek hozzá. Úgy érzem, ő ismeri Liát a legjobban. Valami furcsa kényszert érzek arra, hogy beszélgessek vele. Hisz az idős nő szemei árulkodnak és olyan szeretet sugároznak a lány felé, akit szeretek, mintha tényleg rokonok lennének. Lassan lépkedek mellé, halkan, nem akarom megijeszteni, aztán a falra nézek, amin egy óriási kép lóg, alatta pedig egy gitár van felakasztva, ami valahonnan nagyon ismerős. A fotón Lia van gyerekként és az apja mellkasán alszik, aki olyan óvón öleli át, hogy nem tudom elképzelni, miért is vannak most ilyen rossz viszonyba. Szinte tökéletesnek tűnik az idill, a felnagyított fotón. Mintha…
-         Három éves volt – szólal meg Dorah félbeszakítva a gondolataim. – Folyton az apján akart csüngeni, de nem igazán volt alkalma rá. Az anyja fotózta le őket a turnébuszban. Csak ott volt idejük egymásra. Lia minden este megvárta míg véget ér a koncert és egy időben csak így volt hajlandó aludni. Az apja mellkasán. Azt hiszem érezni akarta, hogy valaki vigyáz rá, hogy bárhol is vannak a világban biztonságban van. De sose volt biztonságban – mosolyodik el szomorúan.
-         Végignézted – jelentem ki és tudom nem kell befejeznem, érti ő, hogy mire gondolok.
-         Igen. Láttam, hogy az apja, aki a bálványa volt, a mindene, hogy vált a szemében egy gyűlölt szörnyeteggé és, hogy Mr. Anders nem vette észre, hogy mi játszódik le Liában. Nem tett semmit, nem érdekelte, nem hitt abban, hogy elveszítheti a lánya szeretetét. Azt hitte elég, ha ír hozzá pár dalt és a szöveghez zenét komponál azzal a gitárral és annyi pénzt töm a zsebébe, amit egy gyerek el se tud költeni – mosolyodik el, nekem pedig beugrik, hogy honnan ismerős ennyire ez a hangszer, aminek a fájába egy hatalmas szív van vésve. Barbár munkának tűnik, de lassan minden értelmet nyer.
-         Az apja első gitárja. Az értéke felbecsülhetetlen – nyögök fel. Tudom a gitár történetét. Ez volt az első amit Matt kapott, ezen tanult játszani és ezen írta az első dalokat. Ezzel a gitárral lépett fel kezdetben. Egyszer ellopták, majd valahogy ismét felbukkant és Matt újra megvette. Ha jól emlékszem pont azon a napon talált rá a hangszerre újra mikor Lia született. Aznap került rá a szív, egy késsel véste bele a kórházban és élete egyik legnagyobb szerzeménye is akkor született. Azzal a dallal írta be magát a rock történelemkönyvébe. Ezzel a gitárral és azzal a lánnyal, aki most a nappaliban egy zongorán játszik. Ennek lassan húsz éve.
-         Kérje meg a kisasszonyt, hogy mutasson pár régi koncertfelvételt. Szerintem értékelné ön is meg a fiúk is – kacsint rám, majd elindul valamerre a hatalmas lakásban, én meg ott maradok és nézem a hangszert, azzal a hatalmas szívvel.
-         Mit csinálsz? – ugrál mellém Lia, majd mikor meglátja, hogy mit bámulok elkomorul. - Ha kell, neked adom a gitárt. A képet meg le kéne szedetni végre. Csak sose volt időm rá – fintorog.
-         Hazudsz – ölelem át és az álla alá nyúlva kényszerítem, hogy a szemembe nézzen. – Előttem ne játszd meg magad Kulta – húzom el a szám. – Az a gitár és ez a kép neked mindennél fontosabb – mondom ki helyette, azt amit évek óta elnyom magában.
-         Nem igaz – tiltakozik, de tudom, hogy hazudik.
-         Lia – szólok rá kicsit erélyesebben.
-         Jó mindegy – int le. – A fiúk filmet akarnak nézni. Jössz? – néz rám mosolyogva, de tudom, hogy ez a mosoly most nem igazi.  De ha beledöglök akkor is kihozom belőle, azt amit rejteget.
-         Én választhatok? – nézek rá kérdőn, mire elmosolyodik és bólint.
Kézen fogva húzom magammal, ahol a fiúk már el is foglalták a helyeiket egy-egy tál hatalmas popcorn kíséretében. Lia elhúzza a szekrényt, ahol egy rakás DVD roskadozik szépen sorba rakva. Nem kifejezetten filmet keresek, de ami érdekel azt sehogy se találom elsőre. Aztán a szemem lejjebb siklik és megpillantok egy rakás évszámmal ellátott tokot egészen 1983-tól. Gyors fejszámolás után rájövök, hogy Matt kb. akkor kezdte a pályafutását, akkor volt tizennyolc éves, szóval azok valószínűleg az első felvételek lehetnek a bandáról, tehát kicsit tovább haladok és meg sem állok az 1985 feliratú lemezig, amin már a turné szócska is szerepel. Anélkül, hogy megmutatnám Liának mit is választottam beteszem a filmet a lejátszóba és megnyomom a play gombot. Lia felnyög, amint felugrik az első fekete fehér képkocka, amin Max van teljesen kiterülve. Szívószállal issza a whiskyt az üvegből, miközben a karját varrja egy nagyon rossz arcú fickó. Nem kifejezetten tűnik sterilnek semmi, de látszólag ez cseppet se izgatja a jelenlévőket. Hangos röhögések hangzanak fel a háttérből, de úgy néz ki Max nagyon ki van az élettől. Üveges szemekkel mered ki az ablakon, úgy néz ki nincs magánál és van egy olyan tippem, hogy tényleg nincs. A feje egy lángoló vörös hajú lány ölében van, akin egy nagyon rövid farmernadrág díszeleg és egy bő fehér ing, amit alig tart össze két gomb. A lány mégis önfeledten nevet, miközben a vastagszálú barna tincsekbe túr, a csuklóin lévő karkötők minden mozdulatától megcsörrennek. Hiába takarja a fél arcát napszemüveg, egyből tudom ki ő. Pamela, tinédzserként. Aztán feltűnik egy ragyogó fekete hajú szépség is, akit egy szőke nyurga félmeztelen alak ölelget. Nevetnek, önfeledten, a kezükben valami ital van, a padlóra öntik a pohár tartalmának felét annyira kacagnak, majd vad smárolásba kezdnek. Nem érdekli őket az sem, hogy a kezükben lévő cigarettával megégethetik egymást, szorosan fonódnak össze. Gyönyörűek együtt, sőt mi több lélegzetelállítóak, még akkor is ha most már kinevetnénk akárkit egy ilyen őrült torzonborz frizuráért vagy az öltözékükért. Lia szülei egyszerűen lenyűgöznek ezen a felvételen. Nem bírom levenni a szemem képernyőről, figyelem az eseményeket. A busz ablakán látszik, ahogy lassítani kezd a jármű, pont akkor mikor a Max karján lévő koponya elkészül, ő pedig látszólag teljesen bekómál.
-         Megérkeztünk, kifelé – kiabál egy farmerben és fehér ingben lévő fess férfi. Gondolom ő lehet a menedzser, aki próbálja leterelni a népet a buszról, akik tovább kacagva nyugtatják, hogy nyugodjon meg, mert ki fog akadni a ketyegője az aggodalmaskodástól. A kamerás srác követi a bandát és a lányokat. Maxet veszi, aki szó szerint leesik buszról és ha Pam nem tartaná meg felnyalná a betont is. Idétlenül röhögcsél a bénázásán, majd integetni kezd. Valamit beszélnek a bandatagok, miközben az énekes Ralph a tökeit vakargatja és egy cigi lóg ki a szájából, ő sem kifejezetten józan, de azért elindul a csarnok felé a biztonságiak gyűrűjében, akik egyenesben tartják és védik a magukból kivetkőző lányoktól, akik mind úgy sikítanak, mint az eszelősök. Nagyban vigyorog, a pirosra festett haja az égnek mered. Felbukkan Tom is, aki a dobos volt akkoriban és két lány derekába kapaszkodva követi a frontembert. Őket követi Matt és Max Pammel és Lia anyukájával, majd a sort Joe zárja, aki valamit nagyon magyaráz annak a rossz arcú fickónak, aki Max karját tetoválta.
-         Hihetetlen – sóhajt fel Mika, mire Lia arca grimaszba torzul, de nem tiltakozik a kisfilm ellen. Becsülettel végignézi velünk, hogyan pakoltak ki, hogyan került minden a helyére, mik voltak a trükkök akkoriban, hogy milyen volt a backstage és, hogy a szülei a bandával mennyi baromságot megcsináltak. Velünk nevet a mini interjúkon, amiket a kamerás srác készített és jót mosolyog mikor a film ahhoz a részhez ér, amikor a szüleire rányit a mosdóban Max, miközben épp egymással vannak elfoglalva, aztán kizavarja őket mondván pisilnie kell. Figyeljük, hogy a színpadra mindenki full bekészülve lépett fel, mégis olyan koncertet csinálnak, hogy még így a felvételt nézve is eltátom a szám.
-         Hány ezer ember lehetett ott? – néz ránk kérdőn Jari, de én még csak megsaccolni se tudom.
-         Száztizenkétezer – adja meg Lia a rövid és tömör választ mire mind sokkosan meredünk rá. – Ez csak egy kis koncert volt – ránt vállat, miközben figyeli, hogy szabadul el a pokol a közönségben, hogy mindenki egy merő masszává válva ugrál és sikít és tombol, akár az állatok, hogy a biztonságiak alig tudják visszafogni a kordont feldönteni készülő első sort, hogy a csapatról a színpadon dől a víz és, hogy a lányok a színpad szélén a hajukat rázva táncolnak a zúzós zenére. Száztizenkétezer, impulzív, veszett, rendszerellenes lázadó. Eszement kor…

A film ugyan véget ér, de a három srác még mindig csak mered a képernyőre, sokkosan, tátott szájjal. Igen, ezek a felvételek a tiszta igazságot mutatják meg. Volt róla szó, hogy csinálnak egy dokumentumfilmeket ezekből a videókból róluk, de aztán valahogy sosem úgy alakult. És már nem is fog. Látom rajtuk, hogy ők is ezt akarják. Ezt amit Matték elértek a zenekarukkal és most döbbentek rá, hogy hiába sikeresek még sehol sincsenek ahhoz képest ahol apuék voltak az ő korukba.
- Bele kell húznunk – köszörüli meg a torkát Niko rekedten. Látom rajta, hogy nem erre számított, sőt talán azt se tudta mire számítson. Nem tudták soha elképzelni milyen volt akkoriban rocksztárnak lenni. Fogalmuk sincs az egészről. És ő sem tudja mit kíván. Azt hittem ha meglátja, hogy mindenki hasist szív és be van állva, mint a gerely, elmegy a kedve tőle, de ehelyett még jobban csillognak a szemei. Tudom mire gondol. A sikerre, a hírnévre, ő is Istent akar játszani, ez pedig cseppet se tetszik.
- Megyek aludni – állok fel mellőle, mire ő is felpattan.
- Megyek veled – fűzi össze az ujjainkat és türelmetlenül húzna maga után, ha nem szakítanám ki a mancsom a hatalmas lapátkezéből, hogy a fiúkhoz lépve egy-egy puszit nyomjak le az arcukra és jó éjt kívánjak nekik.
- Ez kedves volt tőled – mosolyog rám, mikor már a lépcsőn tartunk felfelé.
- Tudod, kedvelem őket – nézek fel rá, a szobámba lépve.
- Ők is kedvelnek téged – ölel át, aztán a fürdőbe húz és megengedi a kádat vízzel, amibe együtt mászunk be, hogy finoman simogatva a másik testét lemossuk magunkról a nap porát. Jól esik a kényeztetés, hogy csak ketten vagyunk a szobám magányában. Teljesen elernyedek a karjai közt, leeresztek, mert megtehetem. Mert megint csak úgy süt belőle az a brutálisan erős valami, ami mindig az ujjai köré csavar. Szeretem a karizmáját és néha soknak tűnik ugyan, mert fojtogat a kisugárzása, de nem számít. Akarok belőle még. Kényszeresen érinteni szeretném, simogatni, csókolni, szagolgatni, érezni és most van rá lehetőségem. A habos kezeim minden porcikáján végigsimítanak, a vékony de hosszú lábszárain, a hófehér combjain, a vékony bőrrel fedett csípőjén, a keskeny derekán, a lapos hasán, a V- vonalán, amit imádok, majd fel a mellkasán, alig érintve a mellbimbóit, a nyakán, a vállain, a hosszú karjain, amin erősen kidudorodnak az erek, mintha szét akarnának pattanni, mígnem elérem a kézfejét. Ő pedig abban a pillanatban összefűzi az ujjaink és közelebb csúszik hozzám. A szemei mindent elmesélnek nekem, nem zárkózik be, hagyja, hogy olvassak a gyönyörű bársonyosan zöld íriszekből, amiket a sűrű sötét íves szempillák még különlegesebbé tesznek. Még most sem tudom felfogni, hogy hogyan lehet valaki ennyire gyönyörű. Mintha minden apró porcikáját egy márványtömbből faragták volna ki…
Álmodni se lehetne nála szebbet. Figyelem, ahogy a karjaim lágyan a nyaka köré fonja, majd olyan szorosan húzza magához a habos vizes testem, hogy minden porcikánk összesimul. Érzem, hogy már benne is feltámadt a vágy, de mégsem tesz semmit. Csak simogatja a hátam és elmélyülten figyeli az arcom. A szája néha édes félmosolyra húzódik, a szempillái meg-megrebbennek, miközben a testem libabőrössé válik attól, hogy a hosszú puha ujjaival a gerincem vonalát simogatja, olyan féltőn érve hozzám, mintha csak egy porcelánbaba lenne a karjai közt. A fürdőből lassan elfogy az oxigén, a párától egyre nehezebbé válik a légzésünk, egyre látványosabban emelkedik és süllyed a mellkasunk. A szívem lassan, mégis erőteljesen dobban, érzem a fülemben a vér lüktetését és ahogy figyelem a macskaszemű szépséget velem szemben rájövök, hogy ő sem lehet ezzel másképp. Valószínűleg az ő torkát is fojtogatja valamiféle különleges gombóc, amitől hatalmasakat kell nyelnie. A nyaka kecses ívén újabb ér rajzolódik ki, ami erőteljesen pulzálva adja tudtomra, hogy a tulajdonosa vére milyen gyorsan is száguldozik azokban a kis csatornákban. 


Lenyűgöző, hogy mennyire nincs tisztában azzal mennyire gyönyörű. Mint egy földre szállt angyal. De a szemeiben ott van a kacérság is. Egyetlen pillantásától összerándul a gyomrom, mert tudom, hogy ő nem olyan, mint a többi. Most szelíd kiscicaként engedelmesen dorombol a kezeim közt, de a szemei, az a két zöldeskék színű hatalmas szempár elárulja, hogy ott van benne az a vad csípős nyelvű amazon, aki nem tűri el, hogy bárki is parancsolgasson neki, az őrjöngő tigris, aki ha feldühödik egyetlen csapással kizsigerel, akit meg kell szelídíteni és ott  a vad kanca, akit szinte lehetetlen betörni, mert szabadnak született. Én mégis próbálkozom. A kihívás ízét a nyelvemen érzem, a beinduló versenyszellem teljesen elkábít, hisz tudom mi vár rám ha győzök.
Mégis ahogy ölelem magamhoz, ahogy nézek rá, azt érzem, hogy ez a nő lesz a halálom.
-         Tudod mit éreztem mikor először megláttalak? – nyitom ki a szám automatikusan, miközben mosolyogva figyelem, hogy nyel egy nagyot, miközben megremeg az egész teste, attól, hogy végigsimítok a vállán.
-         Nem – mosolyog rám kipirult arccal.
-         Hogy az ördög feljött a pokolból a lelkemért – biccentem oldalra a fejem, miközben egy kósza tincset a füle mögé simítok. Figyelem az arcát és próbálom kitalálni mire is gondol. Nem válaszol rögtön, az alsó ajkát harapja be és a tarkómat cirógatja miközben kutatóan néz a szemembe.
-         Nem a lelkedért jöttem, hanem a szívedért – szólal meg végül mosolyogva, ezzel pedig olyan választ ad amire nem számítok, viszont megértem, hogy igazam volt végig.
Ez a furcsa érzés bennem azért van az első perctől fogva, mióta megláttam, mert tényleg ő a hóhérom.
Meg fog ölni.
Le fog vinni a pokol legmélyebb bugyrába, kínozni és gyötörni fog. Nem tudnám megmagyarázni miért gondolkodok róla így, de egyszerűen érzem, hogy ki fog csikarni belőlem ezer meg egy könnycseppet, én meg majd üvöltök a fájdalomtól, miközben ő csak nevet rajtam. Tüzes vassal égeti majd belém a nevét, mint egy marhába a billogot, ami örökké égetni fog, sosem alszik el a parázs, sosem gyógyul be a hús, sosem fog enyhülni a kín. Majd ő gondoskodik róla, hogy zokogjak, hogy könyörögjek, hogy megtörjek és végül kileheljem a lelkem. Egyedül leszek akár egy kutya az út szélén, akit elütöttek és magára hagytak. Senkit nem fog érdekelni, hogy nyüszítek és enyhülésért sírdogálok. Végem lesz.
De nem most.
Előbb kiszívja belőlem az életet és csak utána gyötri majd meg a testem.
-         Túl sötét dolgokra gondolsz – simít végig az arcomon gyengéden.
-         Csak édes kínokra – suttogom és megint megengedem neki, hogy belelásson a fejembe. Hogy lássa nem érdekel, hogy megöl, mert az ő keze által elpusztulni boldogság lesz. Szerelem? Halál? A kettő ugyan az. Csak ki így nevezi, ki meg úgy. Én azt hiszem beleszerettem a halálomba. Vicces megfogalmazás, de mégis véresen komoly az egész.
-         Kicsináljuk egymást, igaz? – bújtatja az arcát a nyakamba, mire elmosolyodom.
-         Ne törődj vele, csak csókolj meg – nyúlok finoman az álla alá, ő pedig engedelmesen felemeli a fejét, a szemembe néz, aztán lassan lecsukódnak a szemhéjai, az ajkai pedig enyhén szétnyílnak, várva, hogy összeérjenek az enyémekkel. Én sem bírom tovább, kell a csókja, érezni akarom az ízét, azt a boszorkányosan fürge nyelvét a számban.
Lehetetlen betelni vele. Most sem tudok. Kell nekem, szükségem van rá, mintha ő lenne a levegő, ami éltet, a szív, ami a keringésemért felel, a vágy, a tűz, az érzések, minden csak ő.
Mikor elalszom akkor is őt látom. Kimerült vagyok, fáradt, de nem tudok elég mélyen elmerülni az álmok birodalmába. Nem hagyja, hisz érzem a testét az enyémhez préselődni, minden egyes apró moccanása felver, de aztán valahogy mégis sikerül lezuhanni a sötétségbe, amiből egy éles sikoly ébreszt fel. Azonnal kipattannak a szemeim és felülök az ágyon. Még mindig nem vagyok magamnál, de gyorsan realizálódik bennem, hogy ő sikít és sír mellettem. Lehetetlenül picire húzza össze magát a takaró alatt és olyan keservesen zokog, amitől tényleg megijedek. Az ajtó hirtelen nyílik ki, Yv egy szempillantás alatt mellette térdel és simogatni kezdi az arcát.
-         Lia, Lia kelj fel hallod? – suttog neki, de ő nem mozdul, csak sír és remeg, míg a karomba nem húzom a görcsben álló pici testét.
-         Hé, Kulta – simítom ki a haját az izzadt homlokából, mire kipattannak a szemei és levegő után kapkodva néz rám. – Nincs baj, csak álmodtál – simogatom meg az arcát nyugtatón, de úgy néz rám, mintha nem értené mit keresek itt.
-         Alex? Hol van Alex? – néz rám zokogva, mire Yv azonnal mellé mászik és átveszi tőlem.  Sokkosan meredek rájuk. Yv csitítgatja, nekem meg vérzik a szívem. Alex? Miért ő?
-         Niko – suttogja Mad az ajtófélfának dőlve, majd a fejével a folyosóra bök. Automatikusan csavarom a lepedőt a derekam köré, majd mászok ki a két lány mellől, hogy aztán a lépcsőn lecsoszogva rágyújthassak egy cigire. Nem szólok Madhez és ő sem hozzám, inkább csak figyeli, hogyan próbálom feldolgozni, hogy Lia egy rémálomból felébredve nem nálam akar menedéket keresni hanem annál a kerti törpénél.
-         Yv sejtette, hogy ez lesz – sóhajt fel végül a barátom, mire értetlenül meredek rá.
-         Tessék? – nézek rá értetlenül.
-         A rémálom. Nem ez az első. Mikor a barátnőjük meghalt minden este így ébredt, aztán egy időben aludni se igazán volt hajlandó, mert kísértette. Majd elmúlt egy időre, aztán meghalt az a srác is és újra visszatértek az álmok is. Csak ketten gyötörték. Nem tudtad? – néz rám összeráncolt homlokkal.
-         Annyi mindent nem tudok róla, mert nem mondja el – sóhajtok fel és próbálok túllépni azon, hogy nem én kellek most ide, hanem Alex. Nem érdekel, hogy hajnali kettő van, felhívom Tiát, hogy derítse ki Alex privát számát, aki morogva bár de pár percen belül teljesíti a kérésem, én meg tárcsázok.
-         Ki a tököm vagy te retkes kis köcsög? Ha elkaplak kitekerem a nyakad baszd meg! Az iskolában nem tanították meg, hogy hogyan kell leolvasni arról a falon lévő izéről, hogy mennyi a kibaszott idő??? Takarodj a faszomba és szórakozz a pöcköddel, a kurva szádat – veszi fel rekedten morogva.
-         Le ne tedd, mert én rúgom szét a segged – mordulok fel, mire a vonal másik vége elcsendesedik. Csak a szuszogását hallom. – Liának rémálma volt – jelentem ki, mire dünnyögni kezd.
-         Dúdolj neki és simogasd a haját, az lenyugtatja vagy adj neki egy szem… - magyarázza, de idegesen félbeszakítom.
-         Nem fogom droggal tömni. Veled kell beszélnie – indulok meg az emelet felé.
-         Nem vagyok a pasija – sziszegi. – Ez a te reszortod. A te feladatod, hogy megvédd. Te akartad, a tiéd, ne engem verj fel hajnalban tíz perc alvás után, mert nem tudod lehiggasztani a királylányt – kezd el kiabálni velem.
-         Kussolj és beszélj vele – csattanok fel, majd a szobába lépve az ágyra dobom a mobilom és anélkül, hogy ránéznék ki is fordulok onnan.


Még mindig remeg a testem, de már kezd elmúlni a pánik. Mira hamuszürke arcát viszont még mindig magam előtt látom, ha lehunyom a szemem. Olyan volt akár egy múmia, összeaszott, kopott, szürke, halott. De a látványhoz már hozzászoktam az eddigi álmaimból. A rémisztő a hangja volt. Az a vádló kétségbeesett kiáltás, ami tudatta velem, hogy egyedül hagytam, pedig megesküdtem, hogy nem teszem. Hagytam egyedül elrohadni abban az átkozott hideg ládában, amibe becsukták. Otthagytam egyedül a sötétben, pedig tudtam, hogy fél tőle.
Ha ez nem lenne elég még Nikot is sikeresen megbántottam. Megint… Ő pedig ennek ellenére mit csinál? Felhívta azt, akit felébredve keresni kezdtem. Alexel viszont már nincs is kedvem beszélni, ezért csak elnézést kérek tőle és jó éjt kívánok neki, majd kinyomom a készüléket, hogy aztán a fürdőbe, hideg vízzel arcot mossak. A szobámba visszaérve észreveszem, hogy Yv elment, ami most pont kapóra jön. Gyorsan belebújok az első kezembe akadó farmerbe és pólóba, a cigim és a pénztárcám a pulcsim zsebébe csúsztatom, aztán elindulok lefelé. Tudom, hogy mit kell tennem, bár nehéz. A hűtőből kiveszem a vodkás üveget és futva indulok el a bejáratig. Hallom, ahogy Niko és Yv egyszerre kiált utánam, de nem izgat. Mennem kell, bocsánatot kell kérnem, innom kell vele egyet, meg kell neki mondanom, hogy szeretem és sajnálom, hogy nem figyeltem rá, majd elhagytam, talán akkor vége lesz.
Gyalog indulok el a temetőbe. Nem érdekel, hogy hideg van, hogy Nikoék valószínűleg aggódnak értem, most nem ők az elsők, hanem Mira. Megint folyni kezdenek a könnyeim. Már magam se tudom miért sírok. Talán tényleg meg fogok őrülni egy napon? Kezdem úgy érezni, hogy elmegy az eszem. Meg fogok tébolyodni, ha így megy tovább. Nem az álmok miatt, hanem az életem miatt.
Mire észhez térek már a rég látott ösvényen bukdácsolok a sírkőig. Hiába nem jártam már itt lassan egy éve, mégis pontosan tudom hova kell mennem, sőt a lábaim maguktól irányítanak Mira felé. A sírkőhöz érve egyszerűen térdre rogyok.  A levegő is megfagy körülöttem, a friss virágokat és az évszámokat bámulva. Megáll az idő, megszűnik a tér és én csak egy fojtogató, nehéz buborékban ringatom magam, sírva.
-         Annyira hiányzol – nyüszítek fel, mint egy kivert kutya. – De nem tehettem semmit. Én nem… Nem mondtad meg nekem. Miért nem mondtad meg? – kiabálok vele. – Majdnem embert öltem miattad és ha tehetném még most is megölném azt a patkányt. Miért nem engedsz el? Hagyj végre békén – ütök a földre az öklömmel, mikor hatalmasat dörren az ég és szakadni kezd hirtelenjében az eső, de most még ezt is a barátnőm számlájára írom. – Francba Mira, hagyd abba. Sajnálom érted? Tudom, hogy az én hibám, de nem gyötörhetsz örökké. Hagynod kell, hogy éljek és boldog legyek vele. Tudom, hogy tudsz róla te átkozott céda! – üvöltöm ki a dühöm. - Tudom, hogy nem véletlenül jöttél ma vissza. Az a cél, hogy bántsam őt is? Tudod, hogy nekem is fáj, ha neki is fáj? – beszélek össze-vissza, de mégis felfedezem a logikát a szavaimban, így nem kezdek el megint azon aggodalmaskodni, hogy szükségem lenne-e egy kényszerzubbonyra. – Tudom, hogy utálsz, mert itt hagytalak, tudom, hogy félsz, tudom, hogy sötét van, de te meghaltál. Én élek Mira! – bontom fel a vodkás üveget és nagyot kortyolok az erős italból, ami végigmarja a torkom. – Nem okolhatsz többet engem – sóhajtok fel. – Te nem mondtad el, hogy beteg vagy. Te nem szóltál róla. Te vetted be azt az átkozott bogyót és te hagytál itt engem. Te hagytad itt Yvet, pedig megígérted, hogy a plasztikai sebészeten együtt fogunk ülni és együtt várjuk a botoxot, hogy huszonéves csitrinek nézzünk ki hatvan évesen is. Tehát Mira Thompson kvittek vagyunk – gyújtok rá egy cigire és még egy nagyot húzok a vodkából.
-         Elég lesz Kulta – hallok meg egy mély rekedt hangot a hátam mögött, mire ijedtemben hátrafordulok. A két zöld szempár megnyugtat, habár Niko arcvonásai kemények és semmi jót nem ígérnek.
-         Ne haragudj – hajtom le a fejem, mire mögém ül, nem törődve a sárral, az esővel, a széllel. Finoman lefeszegeti az ujjaim az üveg nyakáról, hogy ő is ihasson belőle. Aztán megtörli a szája szélét és a sírt kezdi locsolni a tömény szesszel, de nem néz rám. A kiürült üveget maga mellé ejti, a  hatalmas jéghideg tenyerei közé pedig, az arcom kerül.
-         Vége van érted? Meghalt és nem fog gyötörni többet, mert ha mégis én esküszöm, hogy kiásom és megbánja, hogy megszületett és meghalt. Világos volt Mira? – sziszegi dühösen, a sírkőre nézve. – Te pedig Cornelia Anders, ha még egyszer elrohansz vagy mást hívsz helyettem mikor szomorú, frusztrált avagy mérges vagy, akkor azt te is megbánod.  Nem játszunk ilyet többet. Én vagyok a társad, a szerelmed, a barátod, az urad és velem fogod a szarjaid megbeszélni. Nem tűrőm tovább, hogy ne ezt tedd. Világosan beszéltem? – néz rám, piszok komolyan.
-         Igen – bólogatok félve.
-         Akkor most köszönj el – áll fel és a kezét nyújtja, hogy engem is felsegítsen.
-         Én… - habozok, de a bársonyosan zöld szemek mérgesen villannak meg.
-         Azt mondtam, hogy… - csattan fel, mire riadtan húzom össze magam.
-         Szia Mira – állok fel, a kezébe csúsztatva az enyémet.
-         Helyes – bólint egyet Niko. – Holnap visszajövünk Mira. Nem ajánlom, hogy meglátogasd addig, míg ő nem jön hozzád – fenyegetőzik, mire most az ő értelmi képességeit kérdőjelezem meg. – Indulás – öleli át a derekam és kiterelget a temetőből. Én meg követem, szó nélkül, tudva, hogy ha ő mellettem van, nem lehet baj.